2013. április 23., kedd

Fantom:E.- Dánia - 10.

Ennek ellenére sem előttem sem Florence előtt nem volt már titok mit érez . Csak a szemébe kellet nézni. Csak bele kellet gondolnunk abba, milyen szörnyű lehet otthagyni mindent egy nap leforgása alatt. Úgy távozni , hogy még búcsút mondani sem mersz szégyenedben .Erik mindig is nagy szeretettel beszélt Giovanniról, Luciannáról , pedig valódi rajongással. Tanárát szinte az apjának tekintette, olyan hálás szeretettel ragaszkodott hozzá, amilyet belőle ki sem nézne az ember. Tanult, megszállottan, hogy Giovanni büszke lehessen rá , hogy tudásával , a tanár rátermettségét is  bizonyítsa . Abban reménykedett , hogy Rómában nyugodtan élhet . Azt hitte , minden elrendeződött és végre megtalálta a helyét .   Milyen nagy kő eshetett le a  szívéről ! Milyen leírhatatlanul megkönnyebbülhetett azok után, amiken keresztül ment  születése óta . Giovanni őt fogadta inasául , pont őt , aki már egyáltalán nem tudott hinni abban , hogy ember jó lehet hozzá . Mégis rátalált , fölfedezte , s ezzel lehetőséget adott neki arra , hogy úgy éljen mint más . Giovanni volt az első aki ezt megtette. De mindez , túl szép volt ahhoz , hogy hosszútávon kitartson . A Sors kegyetlen , és most , ahogy később még jó párszor, nem engedi, hogy a fáradt utazó végre megpihenjen . Amikor minden elsimul , újabb nehézségeket támaszt , hogy a boldogtalan erőre kapott életkedvét ismét semmivé foszlassa! Hogy újra fekete kétségbeesés, állandó önvád, őrjítő harag marja lelkét.  Egyetlen egy kérés teljesítése, egyetlen egy mozdulat és olyasmi történt, ami visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen!                                                                                                                                       Nagyon jól indult és borzalmasan végződött. Eriket ez a váratlan fordulat alighanem teljesen kizökkentette. Úgy érezhette mintha durván átverték volna . Bízott az életben , bízott abban , hogy most minden jó lesz . És egyszer csak  szembesülnie kellet azzal , hogy minden hazudott .  Csak  áltatták azzal  , hogy itt békében élhet . Magára maradt ismét , az emlékkel ... Ami volt az sosem lesz többé . Nagyon retteghetett attól , hogy nincs több esélye. Iszonyatosan félhetett,   hogy egyetlen lehetősége volt csupán , s az is oda . Talán ez , és az ehhez hasonló csalódások tették így tönkre.  Mert egészen biztos , hogy ezek mély nyomot hagytak benne .                                                                                                                                                                                                                       
És ami még nagyobb súllyal nehezedhetett rá , hogy amikor búcsút mondott Rómának , gyilkossággal vádolta magát .  Nem öltem embert és nem tudom milyen érzés ,ha valakit a szemem láttára ér ilyen borzalmas vég. De megkíséreltem, megpróbáltam beleélni magam , csak elképzelni , hogy ilyet tettem , ilyet láttam. Még a gondolat is elrettentő ! Nem hiszem , hogy sokáig tudnék élni azzal a tudattal hogy embert öltem !  Erik pedig valóban kénytelen volt ölni , és Lucianna haláláért is magát tartotta felelősnek .  Végig gondolva mi mindennel vádolta magát , és mi mindent követett el , egészen elképesztő a kitartása ! Ekkora terhek mellet még mindig önmaga , és ehhez képest nem sokszor adja , hogy úrrá legyen rajta a keserűség . Amióta tudatában van rútságának , tudja , hogy nem sok esélye van beilleszkedni az emberek közé . Öt esztendős kisfiú ként felkellet fognia , hogy senki sem néz majd rá úgy mint egy átlag emberre , s hogy mindig kilóg majd a sorból, hogy születésétől fogva magányra van ítélve.  Ez ellen szinte semmit nem tehetett. Nem volt senki aki mellé állt volna , a saját anyja is megvetette , s tudta , hogy más sem lesz aki így elviseli , elfogadja. De kitartott . Talán az adott neki erőt , hogy bizonyítsa, vinni fogja valamire így is , nem kell csak a maga ereje , hogy tovább jusson . És Erik túl is élt mindent . Az emberek folytonos kegyetlenkedései ellenére , makacsul szegült ellenük , hogy ne lássák elbukni , ne lehessen  igazuk mikor , azt mondták ;egy ilyen szánalmas  torzszülöttnek semmi esélye , már születésekor biztos  halálra volt ítélve.                     Erik tetteit, sokszor a harag, a bosszúvágy, a dac irányították. Ezeket az érzelmeket senki sem tartja jónak , de benne olykor csak ezek tartották a lelket . Ha nem határozza el , hogy bosszútál fogva tartóján, akkor egyszerűen feladja és ezzel véget is ért volna története . Ha nincs benne harag az őt lenézők iránt , nincs ami  arra késztesse , hogy tanuljon , s akkor sohasem tesz szert ilyen meghökkentő tudásra , mint amivel most rendelkezik. Ha ezek az érzelmek nincsenek meg benne akkor talán tényleg csak egy szánalmas torzszülött lett volna akit könnyű szerrel tönkre tehetnek azok akik ebben lelik örömüket. Mindent egybevéve, valóban figyelemreméltó  akaraterő  amivel ő rendelkezik . A sok szörnyűség hatására gyanakvó és embergyűlölő lett , maga is makacs utálattal felel az iránta tanúsított ellenszenvre . Tagadhatatlanul nyomot hagyott rajta, mindaz ami átélt , de azért sem engedi , hogy a külvilág számára is  látható legyen minden seb amelyet az évek során szerzett. Még sem tud mindent elrejteni. Egy hosszabb beszélgetés után már felfedezhető , hogy nincs minden rendben , a lelke mélyén nagy a zűrzavar , s minden erejét arra használja , hogy ebben a káoszban rendet teremtsen .
Ez sem lehet könnyű. Ennek ellenére Erik még mindig ura önmagának, még mindig épp olyan szilárd, mint mikor útnak indult, hogy a világot bejárja. Azt gondolná az ember, hogy annak, akinek ennyi megrázkódtatás jutott osztályrészül, hamar megbomlik elméje , s egy idő után idegronccsá  válik . De Erik eddig ezt is elkerülte. Sajnos nem mondhatom, hogy nincs erre hajlama, hogy nem fedeztem fel annak nyugtalanító jeleit , hogy talán elméjét is erősen megviselte a benne dúló harc. Nem kizárt, hogy egyszer a túlfűtött érzelmek , s az önmagával való vívódás , felőrli minden erejét , és megszűnik az lenni , aki volt. Bevallom csak ettől féltettem . Féltem attól , hogy egyszer mégis megtörik a nyomás alatt. Szívből reméltem ,  hogy nem lesz igazam , hogy mindig ilyen szívós , legyőzhetetlen  marad , akkor is ha már csak saját magával kell küzdenie !  

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése