2013. július 30., kedd

Le a sablonnal !


Kapmány a sablon sztorik ellen!

Egy elég - legalábbis számunkra -  komoly témával fordulunk felétek.
Szerintünk manapság nincs olyan ember, aki ne botlott volna már bele egy-két sablon történetbe. A blogspot világa telis-tele van fanfiction-ökkel, amikkel alapjáraton nem is lenne baj, ha a 80%-uk nem egy sablon sztorira épülne.
Szerintünk mindenki tisztában van azzal, hogy a One Direction fanfiction-k hódítanak napjainkban leginkább. A probléma viszont az, hogy ezeknek a történeteknek a legnagyobb része sablon. Mindegyik egy alapsztorira épül kis átdolgozásokkal. Dunát lehetne rekeszteni azokkal a történekkel, ahol a főhősnőnk ki nem állhatja a One Direction-t, végül beleszeret valamelyik tagba. Ahol a lánynak autóbalesete lesz, elfelejt mindent de a szerelmük - az egyik One Direction taggal - erősebb,ezért hirtelen eszébe jut minden, vagy éppen megfog egy pólót. Ahol a lány jelentkezik az X-Factorba ezáltal ismertségre tesz szert, találkozik a fiúkkal és valamelyikükbe beleszeret. Ahol a lány az egyik tag gyerekkori barátja, majd évek múltán kiderül, hogy többet éreznek egymást iránt. Vagy a főszereplő nőnk valamilyen úton - módon apuci által munkát kap hőn szeretett fiúbandája mellett. Esetleg az egyik szülő új munkája miatt az utcán találkozik a lány kedvenc vagy meglepetésképp - utált fiúbandával.
Fogadjunk, hogy már ti is találkoztatok valamelyik variációval.
Mielőtt valaki félre értene minket. Mi nem a One Direction fanfic-ek ellen vagyunk, hiszen jó magunk is írunk egyet-egyet, hanem az elcsépelt történetek ellen. Legyen annak a főszereplője a One Direction, Justin Bieber, a Big Time Rush vagy egyéb más felkapott tinisztár.
Ami viszont a leges-legbosszantóbb, hogy ezeknek a fantázia mentes blogoknak van szinte a legnagyobb nézettségük. Nem egy és nem kettő olyan bloggal találkoztunk már, amiben semmi eredetiség nem volt mégis több száz - esetleg ezer - megtekintése volt, tízen vagy akár húszon felüli feliratkozója és sok kommentje. Az ilyen unalmas és felkapott történetek elnyomják a valóban eredeti, egyéni és tökéletes sztorikat. Annyi de annyi olyan fanfiction-nel vagy nem fanfiction-nel találkoztunk már, ami jó és eredeti.
Mit láttunk? 
Öt feliratkozó, alig pár száz megtekintés és egy bejegyzésnél két komment. Amiből persze egy az íróé, aki azonnal megköszöni az odavetett "Nagyon jó volt." hozzászólást.
Szomorú, hogy nagyon sokan nem veszik ezt észre. Csak azért olvassák a blogot mert éppen a kedvencük a főszereplő. Tény, mi is olvasunk fanfiction-öket, de legalább azokban van eredetiség.
Mennyi, de mennyi olyan történettel találkoztunk már, ami nem fanfiction de még is olyan igényes, hogy egy könyvnek is elmehetne. De nem olvassák, mert nincs benne a kedvencük.
Mit is szeretnénk ezzel elérni?
Szeretnénk felhívni az ember figyelmét azokra a blogokra, amik eredetiek és igényesek. Amikben van fantázia, legyen az fanfiction vagy egy teljesen eredeti történet.
Legyen azoké a nézettség, a komment és a feliratkozó, akik meg is érdemlik.
Tegyétek ki ezt a képet, ha ti is a felkapott sablon sztorik ellen vagytok!


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése